Nederland, onderteken en ratificeer het VN-kernwapenverbod

22 Jan, 2021 | kernwapens

Vrijdag 22 januari 2021 treedt het VN-verdrag inzake het Verbod op Kernwapens in werking. Er zijn dan 90 dagen verstreken nadat vijftig landen het ondertekend hebben. Vanaf die datum is het ontwikkelen, testen, fabriceren en bezitten van kernwapens verboden. Ook mag er niet gedreigd worden met het inzetten van kernwapens.

Bij het uitbreken van een kernoorlog vallen er in de eerste uren meer dan 90 miljoen doden en gewonden 

Er zijn drie redenen waarom ik pleit voor ondertekening én ratificering van het VN-verdrag inzake het Verbod op Kernwapens door Nederland. Ten eerste vanwege humanitaire redenen. De modernere kernwapens die op Volkel geplaatst worden hebben in theorie een kracht van driemaal de atoombom die boven de Hiroshima ontplofte en daarin in een klap 70 duizend mensen doodde. Volgens een simulatie van Princeton University vallen er in de eerste uren na het uitbreken van een kernoorlog meer dan 90 miljoen doden en gewonden.…

We hebben al heel vaak geluk gehad en waren al erg vaak dichtbij doemsdag 

Ten tweede bestaat er de kans op ongelukken met kernwapens. De bommen in Nederland vallen onder de verantwoordelijkheid van de Verenigde Staten. De Amerikanen onderhouden en bewaken de nucleaire wapens en stellen personeel beschikbaar. Van oudsher onderhoudt Nederland innige diplomatieke banden met Amerika. Voor velen staat in het geheugen gegrift hoe Amerika tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp Nederland te bevrijden. Wie had echter kunnen voorzien dat op 6 januari jongstleden het Capitool bestormd zou worden? Dat er daarbij vijf mensen om zouden komen? Dat de sociale media accounts van de Amerikaanse president geblokkeerd zouden worden terwijl hij nog altijd toegang had tot de ‘nucleaire voetbal’? Gelukkig slaagde de politieagent Eugene Goodman erin de woedende menigte weg te leiden van de Senaatskamers. Het laat zien dat er altijd en overal onvoorziene dingen kunnen gebeuren, zelfs in het machtigste land ter wereld.

Een bekend voorbeeld van waarin een nucleaire oorlog werd voorkomen, is het voorbeeld van Stanislav Petrov. Hij had dienst bij een Russisch nucleair waarschuwingssysteem in 1983 toen computers ten onrechte aangaven dat er Amerikaanse raketten gelanceerd waren. Hij besloot dat het vals alarm was en rapporteerde de raketten niet aan zijn superieuren. Na jaren werd bekend dat zijn actie een nucleaire oorlog voorkomen heeft. Zie bijvoorbeeld het artikel van Steve Meacham over de andere keren dat de wereld dichtbij doemsdag was: The many, many times the world has come close to doomsday.

Er zijn sinds 1950, 32 ongelukken – in militaire termen ‘broken arrows’ – geweest met nucleaire wapens. Er zijn tot op heden zes kernwapens kwijt geraakt en niet teruggevonden.

Het is dan ook 100 seconden voor middennacht op de doemdagklok, de symbolische klok van The Bulletin of Atomic Scientists. Middennacht staat voor de apocalyps, armageddon, het einde van de mensheid en het leven op aarde. Er worden hiervoor twee oorzaken aangewezen: een nucleaire oorlog en klimaatverandering. Nog nooit eerder stond de doemdagklok zo dichtbij middennacht.

Kernwapens zijn het symbool van een onrechtvaardige wereld investeer liever in vrede en hongerbestrijding 

Een laatste reden waarom ik vind ik dat Nederland het kernwapenverbod moet ondertekenen, is dat kernwapens het symbool zijn van een onrechtvaardige wereld. We kunnen beter investeren in vrede door middel van vreedzame middelen, hongerbestrijding, het helpen van vluchtelingen en het beschermen van de natuur.

Kortom, ik hoop dat Nederland zich snel aansluit bij het VN-verdrag inzake het Verbod op Kernwapens en dat kernwapens gauw Nederland en de wereld uit gaan. Samen op naar: Een Wereld Waarin Alle Kinderen Kunnen Spelen.

May-May Meijer

Voorzitter Peace SOS

Met dank aan Alonie de Lange